XAVIER GARRIDO TOSQUELLAS
Sant Quirze del Vallès (Barcelona)
Telèfon  669 563 833
xagarr@gmail.com
Informació legal
 
Inici Receptes Guitarra Novel·la Enllaços Contacte Jocs
 
lnstruccions per utilitzar el fang per cuinar
28/3/2024

Els rostidors, safates, cassoles, plats i olles de fang refractari són ideals per cuinar, pel sabor especial que donen a les carns i guisats. Això és gràcies al fang natural amb el qual estan fets.

Per a utilitzar les olles, safates, plats, cassoles etc. el primer que cal fer és submergir-los durant 24 hores en aigua freda, però només la primera vegada que es vagin a utilitzar.

Després, com ocorre amb tots els recipients de fang que s’utilitzen per cuinar, és necessari començar a foc molt lent (aquesta és la clau de la vida de l’olla), ja que el fang és un material molt especial que pot esquerdar-se o trencar-se quan sofreix canvis bruscos de temperatura, tant en escalfar-los, quan es comença a cuinar, com quan s’ha acabat, a l’hora de refredar-los.

Aquests utensilis de fang, l’única cosa que els trenca en cuinar, són els canvis bruscos de temperatura i no la temperatura en sí, ja que ja estan cuits a 1035 graus centígrads i el fang amb xamota està preparat per al foc.

Si s’utilitzen en els forns elèctrics de les cuines de casa és molt dificil o gairebé impossible que donin problema de trencament. La seva calor és homogènia, cosa que significa que la temperatura l’agafa per tots els llocs igual i per tant, no cal tenir cap cura especial. Des del primer minut que s’hagi posat la cassola, safata, plat o olla en el forn, pot posar-se al màxim de temperatura, encara que no passa res perquè es pugi la temperatura progressivament, però no és necessari, en aquests casos, començar amb el forn molt baix.

En el cas de rostidors, safates o cassoles en forns de llenya o si són olles per cuinar en el foc de carbó o gas, hem de tenir especial cura de que vagin agafant la temperatura molt a poc a poc. Cal cuinar sempre a foc molt lent i es recomana, per això, acostar-los a la vora del foc i no posar-los damunt de les brases. En tot cas, quan estigui bullint, envoltar l’olla amb brases, però la recomanació és anar girant l’olla de tant en tant.

Un secret és tirar-li aigua totalment bullint, perquè agafi temperatura tot per igual, una estona abans de ficar-la en el homo o posar-la en el foc, així el fang ja tindrà més temperatura i trigarà menys a començar a fer-se el menjar, a més de tenir més garanties que no es trencarà pel canvi brusc de temperatura. També es pot ficar en el forn de casa uns minuts perquè el fang agafi temperatura tot per igual i així, quan es posi al foc, ja estarà molt calent i hi haurà menys risc de trencament.


  (Penseu si realment cal imprimir. Si podeu, estalvieu paper)