XAVIER GARRIDO TOSQUELLAS
Sant Quirze del Vallès (Barcelona)
Telèfon  669 563 833
xagarr@gmail.com
Informació legal
 
Inici Receptes Guitarra Novel·la Enllaços Contacte Jocs
 
Pa
10/12/2023

(Alfarería Rosa)

Tamissar la farina i la sal dins d’un recipient profund. Barrejar una mica de sucre amb el llevat i seguidament amb l’aigua tèbia. Incorpora-ho sobre la farina i barrejar fins aconseguir una pasta que sigui ferma i enganxosa.

Preparar la superfície de treball enfarinant-la i començar a pastar la massa fins que quedi elàstica, llisa i suau.

Quan la massa ja estigui a punt, formar una bola i col·locar-la en el recipient profund que s’ha utilitzat abans. Cobrir-lo amb film transparent i deixar reposar fins que dobli el seu volum. Depenent de la temperatura i de la humitat, trigarà entre 1 i 2 hores.

Per comprovar si la massa ja està a punt, pressionar-la amb un dit i si la petjada es manté uns instants, ja està llesta. Llavors tornar-la a pastar, formar una bola i cobrir amb un drap, deixant-la reposar uns 15 minuts més.

Passat aquest temps tornar a formar la bola i tornar a tapar amb el drap. Ara deixar que fermenti fins que novament torni a doblar el seu volum, aproximadament 1 hora. Llavors ja es pot preparar el pa per a l’enfornat. Donar-li la forma desitjada i fer-li unes quantes incisions a la superfície.

El forn haurà d’estar pre-escalfat a 220°C i s’haurà de posar un recipient amb aigua per donar-li humitat (això és opcional). Introduir el pa. Al cap de 20 minutos, treure l’aigua i deixar enfornar 15 minuts més, reduint també la temperatura a 190 °C i mantenint-la durant la resta de cocció.

Si es vol elaborar un pa una mica més rústic, substituir una part de farina blanca per una altra mena de farina, com la de sègol, farina d’ordi, farina integral, etc. i si es pot fer en un forn de llenya, millor que millor.

Llest per degustar.


  (Penseu si realment cal imprimir. Si podeu, estalvieu paper)