XAVIER GARRIDO TOSQUELLAS
Sant Quirze del Vallès (Barcelona)
Telèfon  669 563 833
xagarr@gmail.com
Informació legal
 
Inici Receptes Guitarra Novel·la Enllaços Contacte Jocs
 
Com fer pa – 1
18/7/2020

El pa és un aliment quotidià que s’elabora des de temps immemorials. Els seus ingredients són senzills, n’hi ha prou amb barrejar farina, llevat, aigua i sal per a elaborar aquest aliment. Segur que més d’una vegada has pensat a fer pa, doncs bé, aquí tens la recepta per a llevar-te el capritx, perquè fer-ho cada dia, pot resultar massa costós.

· Els ingredients

Per elaborar 1 kilo de pa aproximadament

750 grams de farina de força, 30 grams de llevat de forner, mitja cullerada de sal, 400 ml. d’aigua tèbia i si vols, un polsim de sucre.

· La preparació

Comença tamisant la farina i la sal dins d’un recipient profund. Si has decidit utilitzar una mica de sucre, barreja’l amb el llevat i seguidament acaba de barrejar-ho amb l’aigua tèbia i incorpora-ho sobre la farina.

Mescla fins que aconsegueixis una pasta que sigui ferma i enganxosa, llavors, prepara’t la superfície de treball, per exemple la placa de cocció, i enfarina-la. Disposa sobre ella la massa i comença a pastar-la fins que vegis que es queda elàstica i brillant.

Quan vegis que la massa ja està a punt, forma una bola i col·loca-la en el recipient profund que utilitzaràs. Cobreix-la amb film transparent i deixa reposar fins que vegis que dobla el seu volum, depenent de la temperatura i de la humitat, trigarà entre 1 i 2 hores.

Ara comprovaràs si la massa ja està a punt. Pressiona amb un dit la massa i si la teva petjada es manté uns instants, ja està llesta. Llavors torna-la a pastar i forma una bola que cobriràs amb un drap, deixant-la reposar uns 15 minuts més. Passat aquest temps torna a formar la bola i tornar a tapar amb el drap.

Ara deixaràs que fermenti fins que novament torni a duplicar el seu volum, aproximadament 1 hora, llavors ja pots preparar el pa per a l’enfornat. Dona-li la forma desitjada i fes-li unes quantes incisions en la superfície, al teu gust.

El forn haurà d’estar preescalfat a 220 °C i hauràs de posar un recipient amb aigua per a donar-li humitat. Introdueix el pa, al cap de 20 minutos, treu l’aigua i deixa’l enfornar 15 minuts més. Llavors redueix també la temperatura a 190 °C i mantingues-la durant la resta de cocció.

Si vols elaborar un pa una mica més rústic, substitueix una part de farina blanca per una altra mena de farina com la de sègol, farina d’ordi, farina integral, etc. i si pots fer-ho en un forn de llenya, millor que millor.

· La degustació

Tot el que un elabora amb les seves mans, és més preuat per al paladar, sigues pacient i espera que es refredi, i la primera llescada prova-la només amb un raiget d’oli.


  (Penseu si realment cal imprimir. Si podeu, estalvieu paper)